Még mindig sokan félre értelmezik a trauma szót. Azt hiszik, hogy valami szörnyűség kell, hogy történjen ahhoz, hogy traumatizált legyen valaki. De az az igazság, hogy se háború, sem súlyos baleset, sem pedig haláleset nem kell hozzá, hogy egy traumát átéljünk.

Sajnos nagy részünk traumatizált. Még akkor is, ha gyerekként szerették és mindene meg volt. Hisz már az is trauma, ha babaként hagytak sokszor sokáig sírni. Már akkor megtanultad, hogy egyedül vagy és nem számíthatsz senkire. Később már úgy érzed majd, hogy nyomaszt valami, de nem mered kinek elmondani. Hisz minek, úgysem reagál a segélykérésedre senki.

Vagy megkaptál mindent, csak épp elég figyelmet és időt nem szántak rád szüleid? Régen nem volt szokás, mondják. És ha a szülők korosztálya így nőtt fel, akkor nagy az esélye, hogy ezt is adják tovább. Így könnyen érezhette a gyerek, hogy akkor ő igazándiból felesleges és nem kellett volna megszületnie sem. 

Ezek és ehhez hasonló átéléseket a test már traumaként kezel. Jó mélyre elmenti, sokszor erős falakat húz köré, hogy véletlenül se emlékezzünk rá és véletlenül se kerüljön a tudatos elme szintjére. Viszont innen mélyről, a tudatalattiból befolyásolja azt, ahogy ma élünk, gondolkodunk és cselekszünk. Ezért nem szabad egyből elutasítani, hogy mi is érintettek lehetünk, ha traumáról van szó. 

Minden felnőttkori betegség mögött ott van egy vagy több gyerekkori trauma! 

Ezért is fontos ezt felismerni és emlékezni. Emlékezni a gyerek korunkra, az érzéseinkre, mire vágytunk úgy igazan, mit kaptunk és nem kaptunk meg, amire szükségünk lett volna. És nem az 5. Barbie babára gondolok, hanem belső szükségletekre, vágyakra, ölelésre, elfogadásra, megértésre. Feltételek nélkül.

Itt az ideje, hogy megtörjük ezeket a családi mintákat, itt az ideje, hogy szembe nézzünk gyerekkori traumáinkkal. Hisz ott lakik bennünk az őszinte autentikus énünk, aki csak arra vágyik még mindig, hogy megélhesse ÖNmagát. 

Köszönöm Máté Gábor, A Trauma bölcsessége című filmjének, hogy ezeket a gondolatokat elindította bennem.

Szeretettel ajánlom mindenkinek!