Tegnap fáradtan és furcsán ébredtem. Reggeli után erős telítettség érzésem volt, még a fejemet is éreztem. Jött egy belső suggalat, hogy Szilvi ez egy jó nap 24 órás spontán böjtöt csinálni. Rég csináltam már ilyet, mert ehhez ilyen belső hang kell nekem. Programszerűen betervezni nem tudom 😄. 

Lehet hallottatok már az intervall böjtölésről. Én hetente többször tartok 14-16 órás szüneteket az étkezésben. Nálam ez úgy néz ki, hogy kb 3 óra után nem eszek semmit reggelig. Én vacsorát hagyom el legkönnyebben, de ha kipróbálnád elhagyhatod a reggelit is. 16 óra már elég ahhoz, hogy beinduljanak tested önregeneráló funkciói (utána olvashatsz neten: autofágia). 

Könnyedén ment, igazán nem voltam nagyon éhes. Néha a gyomrom evett volna, de mivel sok vizet és teát ittam mindig megnyugodott. Én azért is szeretem ezeket a testi böjtöket időnként, mert nem csak testileg hatnak, hanem az elmére is. Kiszakadsz a rutinszerű étkezésekből, elmédnek megálljt mondasz a sóvárgásokra. Ráébredsz, hogy legtöbbször nem is a tested éhes, hanem az elméd sóvárog csak valami után. Hogy az evés sokszor csak megszokás vagy épp pótcselekvés, hogy elnyomjunk magunkban egyéb érzéseket, amikkel nem akarunk találkozni. Ezek a napok szépen megmutatják ezeket a mintákat ;). 

Most épp a reggelim után vagyok újra, egy teljes nap böjt után. Mit kívánt a testem reggelire? Zöldturmixszal kezdtem és fermentált zabbol csináltam kását. Nem mindennap ennyire könyvbeillően egészséges a reggelim... Pár éve visszatért életembe a vajas kenyér (gluténmentesen) is :) .  

Kicsit úgy érzem mintha egy újraindítás gombot nyomtam meg volna magamon. Kitisztult a testem és most tiszta lappal indulok neki a hétnek. Ami egyben az év kezdés is. Lehet ez is munkálkodott bennem tegnap, hogy itt az idő újraindítani magam a több hetes nyugalom után... 

Szép hét és év kezdést kívánok nektek! Szilvi