Mi jut eszedbe amikor azt mondják neked jóga órán, hogy keresd a határaidat? Megijedsz és azt gondolod, én biztos nem. Túl fáradtnak érzed magad, hogy ilyenekkel foglalkozz vagy esetleg kihasználod a lehetőséget és valóban figyelve testedre feszegeted a határaidat?

Lehet, hogy ijesztő; lehet, hogy soknak tűnik, de egy biztos, hogy szükséges. Szükséges, hogy kilépj a biztonsági zónádból, hisz csak így tudsz fejlődni, változni, tovább lépni. 

4 fajta határ létezik. 4 határ, ahol valami készül kibontakozni - néha jó dolog történik, néha nem.

Az első a fizikai határ, amin túl a sérülések történnek. Testünknek fizikai kihívásokra van szüksége, hogy erős és egészséges maradjon. Viszont sem a túl kevés, sem pedig a túl sok inger nem vezet egészséghez. Ha félünk a határainkat feszegetni, vagy ha ignoráljuk őket, mind mind kedvezőtlenül hatnak a testünkre. Ahhoz, hogy játszani tudj a határaidon két dologra van szükséged: motivációra és odafigyelésre. 

Egy jóga órán számtalan lehetőséged nyílik a fizikai határaidat tesztelgetni. A kulcs mindig az, hogy odafigyelsz a tested jelzéseire, figyeled a felbukkanó érzeteket és próbálod a feltörő félelmeket legyőzni.Az érzeteid vezetnek, te pedig javítasz, igazítasz, jobban bele mész vagy éppen kijössz egy pózból.

És ne felejtsd. Néha meg kell először sérülnöd, hogy meggyógyulhass igazán. (Nem azt jelenti, hogy durr bele és sérülj nyugodtan, de igenis előfurdulhat és akkor barátsággal kell fogadni a sérülést).

A második az érzelmi határ, ami mögött a könnyek és a nevetés lapul.A test és az érzelmek szoros kapcsolatban állnak. Érzelmeink testi válaszokat generálnak és testünk mozgásai is okoznak érzelmi reakciókat. Vannak esetek a jógában, amikor fizikailag tudnál még tovább menni, de érzelmileg érzed, hogy nem megy. Ha ilyet érzel játsz a hatàron. Kicsit maradj benne, majd lépj vissza egy lépést. Várj egy kicsit és idővel a szíved nyitni fog és hívni fog, hogy menjél tovább. És ha esetleg találkozol egy tanárral, aki a kellő pillanatban átlendít az érzelmi határodon, lerázhatod a félelmet és felszabadul a szíved. A hirtelen szabadság érzése pedig kifejeződhet erős nevetésben vagy boldog könnyekben.

A harmadik a pszichológiai határ, ami pszichénk mélységeibe nyithat utat. Kevésbé jellemző, hogy jógán ezzel a határral kell szembe találkoznunk, de előfordulhat. Az előjelei mindenesetre erős fizikai és érzelmi jelek. Zsigerből jövő veszély érzet, félelem és kényszeres visszahúzódàs. A megszokott, ismerős dolgok eltűnnek és az ismeretlen ostromol minket. Hallgass a belső hangodra, játsz a határaiddal, de semmi szükség, hogy túl messzire menjél. Maradj biztonságban, földelve és enged, hogy szép lassan kezdjen hajnalodni. 

A negyedik a spirituális határ, ami mögött a szabadság rejtőzik. De nem az a szabadság, amire a nyugati ember gondol. Nem az a szabadság, amikor azt teszel, amit akarsz. Hanem ez az a szabadság, amikor megszabadulsz az akarástól, a vágyakozástól. Amikor nem lesz ragaszkodás, de elutasítás sem. 

Tat tvam asi: te az vagy.

Élvezd a határaidat és utána élvezd a szárnyaidat!

Bernie Clark: Your body, your yoga