"Tat Pratishedartham Ekatatva Abhyasaha" (Patanjali, jóga szútra 1.32)

Aki elindul a jóga, vagy egyéb spirituális úton hamar szembe találkozhat a citta vikshepákkal, azaz azokkal a zavaró tényezőkkel, elterelődésekkel, amik elménk koncentrációját szétszórják és megakadályozzák, hogy befelé tudjunk figyelni.

Ilyenkor gyakori, hogy sokan vagy abba hagyják a gyakorlást, vagy úgy gondolják hogy ez az irány nem nekik való és keresnek egy másik fajta gyakorlást. Elkezdik azt is, kapargatják a felszínét és mikor megint kezdenének mélyebbre menni, akkor keresnek újra egy másik alternatívát. Hisz semmi sem ijesztőbb, mint saját magunkkal, belsőnkkel szembe nézni. Az egónk kimondottan retteg a változásoktól, fél attól, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás. A mai világban pedig több a választási lehetőségünk, mint korábban bármikor, így még könnyebb elterelődnünk és érdeklődésünket szétszórnunk.

"Gyakori, hogy a jógával 3 hónapos az ember szerelmi kapcsolata, ez az 'olyan jól érzem magam' állapot. Körülbelül 2 hónap gyakorlás után az emberek hajlamosak azt érezni, hogy megvilágosodtak. És akkor valamikor a 3. hónap környékén történik valami és a jóga elkezd valóban hatni. Az első dolog, amit az egónk ilyenkor tesz, hogy már keresi is a menekülő utat. Az emberek elindulnak a kijárat felé, pedig pont most kellene maradniuk."  Richard Freeman

Patanjali már anno megírta a jóga sutrákban, hogy válassz ki egy gyakorlást és maradj annál, hogy ezeken a figyelemelterelődéseken túl tudjál jutni. Hisz ezeket nem kikerülnünk kell, hanem észre kell vennünk őket és meg kell velük "küzdenünk".

 

Mik is ezek a vikshepak? 

1. Vyadi: betegség, sérülések

Ha beteg a test, nincs egyensúlyban, az befolyásolja az energia szintedet és elméd frissességét is. Ilyenkor sokkal nehezebb elcsendesedni. Egyes betegségek, sérülések azonban nagyon jó tanítók és azért jönnek, hogy általuk megtapasztalj valami újat és így fejlődj.Érdekességként ide sorolható az a furcsa érzés is, amikor a jógaútunk elején azt érezzük, hogy az eddig megszokott életünk, a szokásaink mintha kifordulnának önmagukból.

2. Styana: tompaság, stagnáció, merevség

Tudod, hogy jót tesz a gyakorlás, de valamiért akkor is, újra es újra visszaesel a tompaságba (levertség,a gyakorlás iránti érdektelenség). Ez az akadály bekövetkezhet attól is, hogy felébred benned egy önálló belső erő, ami átmeneti kimerültséget okoz. Fontos, hogy a tompaság érzés ellenére is gyakorolj tovább.

3. Samshaya: kétely

Felmerülhetnek kétséget keltő gondolatok hamar. Biztos jót tesz ez a hátfájásomnak? Lehet nem is nekem való az intenzív gyakorlás, inkább valami nyugisabbat kellene választanom. Biztos jól csinálom? Jó tanárnál vagyok? Itt jöhet az a veszély, hogy túl hamar váltasz és nem engeded, hogy egy egy irányzat valóban el kezdjen mélyebben hatni.

A kételynek van  azonban jó oldala is, mert segít megkülönböztetni a jó utat a rossztól. Ha a kétely nem nagyon erős, akkor nem hátráltat, inkább csak éberen tart.

4. Pramada: hanyagság

Összpontosítás, légzés és odaadás nélküli gyakorlás. Például amikor a gondolataid teljesen máshol járnak gyakorlás közben. Érdemes mindig figyelni arra, hogy megtartsd a kezdők elméjének nyitottságat, kiváncsiságát (beginner mind). A 10. vinyasat is úgy csinálni, mintha az első lenne. Illetve sokat segit a tudatosság gyakorlás, az hogy a gyakorlás közben meg-megállsz és a figyelmedet a testedre, légzésedre viszed, újra és újra. Így könnyebb áthidalni a gyakorláson belüli hanyagságot.

5. Alasya: lustaság

Amikor hiányzik az akaraterőd, hogy aktiváld magad (túl késő van, túl hideg van kinn vagy épp túl meleg, amikor túlságosan csábít a kanapé otthon). Lustává tesz az az érzés is, amikor már egy ideje jógázol és kezded úgy érezni, hogy már tudod mit, hogyan, merre - és ezért úgy érzed téged már nem érhet meglepetés, már nem tudsz hibázni.

Minden gyakorlásban jönnek időszakok, amikor úgy érzed visszalépsz és nem előre. Amikor esetleg egy gyakorlás nem esik olyan jól, mint előtte hónapokig vagy amikor a kellemes érzések utána elmaradnak. Fontos, hogy ilyenkor is gyakorolj tovább. Ahelyett, hogy engedsz a lustaságnak inkább örülj neki, hogy egy újabb akadály van előtted, amivel épp megküzdesz.

6. Avirati: érzékiség, vágy, függőségek

A folytonos akarás, valami után sóvárgás elveszi a vitalitásunkat, energiánkat és kimozdítja elménket a nyugalmából. A nyugati embereknek ez nagy akadályt jelent, hisz minden egyes reklám erre ösztönöz, ezt motiválja. Buddha, aki élt teljes gazdagságban utána pedig évekig teljes aszkéta módon, rájött arra, hogy a boldogság csakis elménk egyensúlyából fakadhat. Egy külső tényező sem képes minket hosszan boldoggá tenni. A jó hír az, hogy ha valóban rendszeresen gyakorolsz, egyre csökkeni fog a folytonos akarás valami külső dolog iránt és elkezd felébredni benned mélyen a belső csend iránti vágy.

7. Branti darshana: hibás tapasztalás, nem helyes nézőpont, téves szemléletmód

Az egyik legveszélyesebb hibás látásmód a materialista szemléletmód, nem fogadja el, hogy többek vagyunk a fizikai testünknél, nem fogadja el a test, lélek, szellem hármasságát. Aki így gondolkodik, hamar elutasít mindent, ami a testi gyakorláson kívül a jóga út része (pl. nekem nem kell a spirituális szöveg). Ide sorolnám azt is, amikor nagyon fix nézőpontjaid vannak és egyszerüen nem engedsz belőlük (én csak olyan oktatóhoz megyek, aki nem akar meditálni, nagyon tradicíóhoz ragasztkodó gyakorlás).

8. Alabda Bhumikatva: a cél szem elől vesztése, kitartás hiánya

Nem tudsz elérni egy kívánt állapotot, célt. Túl sok az elváras, amit ha nem teljesítesz, akkor jön a csalódás, frusztráció. Azt érzed kudarcot vallottál.Jellemző a felfedező ember típusra, aki könnyen ismerkedik új dolgokkal, viszont hamar el is veszti a lelkesedését.

9. Anavastitatvani: amikor nem tudod megtartani a kívánt állapotot

„Ha gyakorlok, jól érzem magam a bőrömben.“ De ha jól érzed magad, akkor csökken a belső motivációd arra, hogy erőfeszítéseket tegyél. Így könnyen jöhet egy visszaesés a gyakorlásban.Segíthet, ha minden gyakorláskor átgondolod miért is jó neked ez most. Az is lehet, hogy túl sok a gyakorlás és hiányzik az elengedés.

 

Ezeket az akadályokat a következő szimptómák kísérhetik:

-  szenvedés, fájdalom (fizikai és mentális)

-  kétségbeesés

 - idegesség, feszültség, a test remegése

- szabálytalan légzés

Szóval #matracrafel , gyakorolj és tapasztald meg, hogy mi történik, ha túljutsz ezeken  nehézségeken. 🙏😊💜