Helyesen lélegzel? 

Lenyűgöz a légzés már régóta. De idén valahogy folyamatosan jönnek az újabb és újabb felismerések, hogy valóban a légzés az egyik kulcs az egészségünk helyreállításához.

Annyira kézenfekvő és annyira egyszerű, hogy az emberek nagy része nem is foglalkozik vele. Kicsit olyan az orrunk, mint a talpunk. Csak szolgálnak minket egész nap, mi pedig alig szentelünk kis figyelmet nekik. 

Szóval a légzésünk egy csoda, amit a kényelmi életünk jól elrontott. Ugyanis sajnos az emberek nagy része mára helytelenül lélegzik!! És ami a legmeghökkentőbb, hogy a rossz légzés sok egészségügyi probléma okozója is! Mint pl: magas vérnyomás, depresszió, pánikrohamok, alvásproblémák, horkolás és éjszakai légzéskimaradás, hormonális problémák... Elég lenne visszatérni az orron át légzésre, hogy megszünjön a sok éjszakai horkolás és az ebből adódó komolyabb betegségek? Egy próbát megér szerintem!

Szóval milyen a helyes légzés?

- ORR-on át légzés (éjszaka is)

- HASI légzés (rekeszizommal lélegzünk, mellkas nem mozog)

- LASSÚ, lágy légzések (percenként 8-10 légzés lenne idealis, de a szívkoherens légzés 5-6 légzés percenként)

- hosszabb kilégzés, légzés szünetek természetesen (kilégzésbe belepihenni)

A mély belégzés, az O2-re fókuszáltság a légzésben sajnos túllégzéshez vezet. Ettől szenvedünk. Azt hisszük, hogy a CO2 a gonosz mumus, miközben ő az egyik kulcs az egészségünkhöz. Ha nagyon alacsony a szintje, akkor károsan hat az egészségünkre. És a folyamatos túllégzés automatikusan ide vezet. Amint elkezdjük emelni a szintjét a testben, elindulnak a pozitív változások. A CO2 az egyik legfontosabb relaxáns a testünkben. 

Írhatnék még sokat a légzésről, annyira csodásan sok mindenre hat. Nagyon ajánlom, hogy kezd el figyelni a légzésedet még ma! Megéri 🥰🙏

Szép hétvégét!

Szilvi