Életmódot változtatni nagy kihívás. Sokan érzik, hogy szükséges lenne, de hiányzik a motiváció, kitartás. Túl nagy kényelemben élünk, amiből nehéz kimozdulni. Szerintem ezért szerencsés!! (bizony szerencsés és nem sajnálni kell) az, akinek jelez a teste különféle érzékenységekkel. Sokan csak így tudnak változtatni. Én is így lettem tudatosabb és tájékozottabb, ami az étkezést érinti ;).
Sokan kérdeznek, hogy én mit eszek, eszek-e egyáltalán 😅 stb... Mikor mondom, hogy még csokit is szoktam enni (mondjuk étcsokit vagy nyers csokikat) és hogy én is hordtam 3 mérettel nagyobb nadrágot is, persze meglepődnek. Tényleg nem az önsanyargatàs a jó út. A jó út, hogy egészségesen, jól érezd magad. Sajnos a tej, finomitott cukor és liszt függöséget okoz, amit észre sem veszel. Csak azt, hogy folyton ilyen élelmiszereket ennél. Amint kitisztul a tested, újra képes leszel érezni a valódi éhséget és azt is, hogy mire vágysz.
Bizony eleinte nehéz elhagyni a megszokott dolgokat. De a kulcsszó itt is a megszokott. Miért ne lehetne máshogy? Miért ne lehetne más ízeket kipróbálni? Feszegesd a határaidat, anélkül nincs fejlődés, nincs változás.
Évente 2x méregtelenítek. Legalább. Ősszel és tél végén. Ha még sose méregtelenítetted az emésztőrendszered akkor legalább 4-6-8 hétre lenne szükséged, hogy helyretedd. Utána ha jól étekezel elég már 2-2 hét.
A mozgás is fontos, de csak a mozgás nem segít. 10 kilométereket futottam hetente többször, és mégis 10 kilóval több voltam. Könnyedén csak akkor tudod megtartani a jó szokásokat, ha a tested, lelked, elméd harmóniában van. Tested, lelked és elméd. Ezért tud egy stressz helyzet sokaknál bezavarni az étkezésbe is 🙃.
Én az elmúlt 13 év alatt eljutottam oda, hogy nincs itthon búza liszt, se finomitott cukor. Leginkább zablisztből készül nálam minden. Iszok zöld smoothyt vagy épp pirosat, csírát csinalunk, van itthon alga, kendermag, kurkuma, maca, zöldárpa por és még sok más furcsa nevű dolog. Sütöttem már fekete szezám sütit, aszaltam crackereket, próbálkoztam a vegán és nyers konyhával (ezekre rájöttem, hogy egyenlőre nem nekem valók). Újabban fermentálok és talán talán hétvégén még az első kovászos kenyeremet is megsütöm. 30 éves szülinapomra vitamix mixert vettem 😄, ami a legjobb befektetésem volt. 40 éves szülinapomra talán megérek egy présgépre is 😊. Továbbra is kutatom, hogy lehet az ételem a gyógyszerem. Hogy tudok úgy táplálkozni, hogy a test egészséges tudjon maradni. Mivel én nem eszek húst ezért hétköznap többnyire mindenki húsmentes ebédet kap itthon és ahogy már egyszer írtam èn a vacsorát kiszoktam hagyni pár naponta. Van egy kis kertünk is, sok mindent kapunk tőle nyáron, amiért nagyon hálás vagyok 🙏. Még az se kizárt, hogy pár év múlva tyúkjaink is lesznek és lesz saját bio tojásunk 😅.
Ha megváltozik az étkezésed energikusabb és egészségesebb is leszel idővel! Nálunk nincs itthon gyógyszer (csak a gyerekek lázcsillapitoja, de azt se hasznaltuk mar vagy egy éve). De van helyette sok terápiás minőségü illóolaj, rengeteg gyógynövény (részben már saját gyűjtés), saját készítésű kenőcs, tinktúra, schlüsser só ès egy két homeós bogyó. Ha megfázom fokhagymát, gyömbért, kurkumát eszem, sok teát iszom és a kedvencem a neti kancsóm, amivel az orromat mosom át. De be szokott válni az ezüstkolloidos orrspray, grapefruitmagolaj is. Ha fáj a fejem több viszet iszok, átmozgatom a nyakam jógával, kicsit megkezelem a fejem egy két kineziológiás technikával és illóolajakkal. Ha köhögünk, csináltam fenyőrügy és kakukkfü&utifű szirupokat tavasszal azt iszzuk. C vitaminpótlásra WellVital porokat eszünk.
Van választék bőven!! Rengetek más aternatív módszer is van. Csak próbálgatni kell és bízni benne, hogy a természet segít. Hisz évezredekig működött. Miért ne működne most is ;)
Csak bátorítani tudok mindenkit, aki változtatna!! Te vagy egyedül felelős az életedért és azért, hogy milyen minőségben éled! Hajrá!!!
Szeretettel,
Szilvi
Néha elég csak más szemszögből ránézni a dolgokra, helyzetekre és máris derűsebb a világ ;)