Te is sokszor veszed észre magadon, hogy már megint aggódsz, félsz, dühös vagy....?

Ha elkezdesz jógázni, meditálni nem fognak megszűnni, eltűnni az érzelmek. Az érzelmek (mint egy energia hullám) jönnek és mennek továbbra is, viszont te egyre kevésbé leszel reaktív, azaz egyre kevésbé fogsz belebonyolódni az érzelmeid okozta drámákba. Ugyanúgy fogod érezni a düht, irigységet, félelmet stb..., de már nem fogsz rajta napokig agyalni, nem fogsz belőle újabb és újabb sztorikat gyártani a fejedben.

Miért jött ez most elő bennem? Talán azért mert kisgyermekes anyukaként sokat találkozom anyukákkal. Aggódnak, féltik a gyerekeiket, ki jobban, ki kevésbe. És ami elgondolkodtatott, azok az ilyen gondolatok:
- persze, hogy féltem és aggódom, hisz szeretem
- nem leszek érzéketlen, felszínes, ha elengedem ezeket az érzelmeket és nem reagálok egyből?
- ha elfogadom, hogy minden úgy jó, ahogy van :) akkor nem csak az történik, hogy mindent félvállról veszek?

Erre szoktam visszakérdezni: attól, hogy rágódsz valamin, ami nem úgy sikerült, mint szeretted volna, attól jobb neked? Tudsz változtatni a helyzeten azzal, hogy folyton ezen agyalsz? 
Néha ki kell engedni a kontrollt a kezünkből és engedni, hogy történjenek a dolgok maguktól. Elfogadni úgy, ahogy van. Az érzelmek nem fognak megszűnni, de a reakciód a feltörő érzelmekre megváltozhat! 

A meditáció segít, hogy az érzelmeidet ne csak a felszínen vedd észre, ne csak a felszíni reakcióidat észleld, hanem mélyen megéld őket. Így idővel erős, mély bizalom alakul ki az érzelmeid iránt, képes leszel nyitni feléjük. Miért fontos? Azért, mert az érzelmeid okkal jönnek, tested így próbál kommunikálni veled. Ha te mindig leállítod, elzárod az érzelmeidet, akkor elzárod magad attól, ami most történik.

Itt vagyunk életünk közepén. Minden amire szükséged van, itt van, most. Csak hallgasd, figyeld mit tud neked mondani az életed.