Készítettem egy 20 perces videót, amiben összefoglaltam az általam gyakorolt összes csukló átmozgató gyakorlatot. Hasznos lehet, ha te is sokszor úgy érzed, nehezen bírja a csuklód a jógás chaturangákat, kartámaszos pózokat. Ajánlom ezeket a gyakorlatokat akkor is, ha ganglionnal vagy alagút szindrómával küzdesz.

Aki gyakorol velem tudja, hogy sokszor küzdök én magam is a csuklómmal. Igazándiból, amikor 12 éve elkezdtem jógázni már évek óta volt egy ganglionom. Az évek során sokat javult a helyzet, de időnként, ha túl erőltetem még mindig képes sajnos hetekre, hónapokra gyengélkedni a csuklóm. Éppen ezért nem láttok nálam sok kartámaszos pózt sem :). Viszont egy jó példa is vagyok, hogy a gyenge csukló nem akadály a jógás úton. A legtöbb póz átalakítható vagy helyettesíthető.

A másik dolog, ami sok mindenkinél előjöhet az az alagút szindróma. 2. pocakos korszakom alatt nekem is volt. Elég kellemetlen, mert legtöbbször éjszaka jelentkezik és nem hagy rendesen aludni. Arra ébredsz, hogy elzsibbadnak az ujjaid és csak nehezen tudod őket újra átmozgatni. Nehéz lehet a fogás, markolás is és elhúzodhat reggel órákig (nekem például nehéz volt még a reggeli gyümölcsömet is felvagdalni).

Ez azért tud kialakulni, mert a csukló egy vékony izület, ahol az idegek és inak egy kis alagúton jutnak el a tenyérhez. Ha ezen a részen valami változás történik (gyulladás, húzódás, csontok elmozdulnak picit), akkor könnyen lehet, hogy az idegeknek nem marad elég helyük. Ezt okozhatja hormonális változás is, mint például, ha babát vársz.

Azt tapasztaltam magamon, hogy sokat számít csukló problémáknál a váll is. Minél feszesebb, merevebb a váll izület, annál inkább lehetnek csukló problémáid is, mivel ezek egy rendszert alkotnak. Érdemes a válladat is mobilizálni, nyújtani. 

A videót itt találod youtube-on:

https://youtu.be/1ZmxSYg1cCo

Jó gyakorlást és sok boldog csuklót :) Szilvi