Miért olyan hatékony a meditáció és az, amikor figyelmedet újra és újra visszatereled a légzésedhez?

Ha ülünk és elménk elkalandozik valahova a múltba vagy jövőbe, akkor a testünk és az elménk elválasztódik egymástól, külön szakadnak. Az elménk egy másik helyen lesz, másik időben, mint a testünk (gondolatban még a munkahelyeden dolgozol, de a tested már otthon főzi a vacsorát). Meditáció során igazándiból elménket, testünket és szívünket edzük, hogy egy időben, egy helyen, egy dologra tudjanak koncentrálni, ebben a dologban egyesülni.

A légzés figyelés, ahogy éber tudatossággal érzékeled a testedben, gyógyszer és egy nagyon erőteljes szövetségesed. Segít újra bízni testünkben, gyógyítja a reaktív viselkedésünket és segít kevésbé belekerülni elménk sztorijaiba, érzelmi és mentális történéseibe. Amikor meditáció közben újra és újra visszatérsz a légzésedhez, minden egyes alkalommal egy kicsit elengedsz az azonosulásaidból, kicsit nyitsz elméd és szíved zártságán és elindulsz a könnyedség, kreativitás és fogékonyság, nyitottság felé.

A meditáció lényege nem abban rejlik, hogy egyből az üres térben időzöl gondolatok nélkül, teljes nyugalomban és békében. A meditáció lényege (ugyanúgy mint a jógáé is) az, hogy csinálod. Hosszú időn át, rendszeresen. Lehet unalmasnak tűnik, amikor hetekig azt próbálgatod, hogy folyton visszrántod elmédet az eltrelődésekből a légzésedhez. De pont ez a pont, amikor elterelődsz, de nem mész olyan messze, amikor észreveszed, hogy megint elmentél, ez a tény a nagy áttörés abban, ahogy életedet éled. Hisz túl sokszor elterelődünk, sőt el is veszünk és nem jövünk vissza.
Minden alkalommal, amikor visszatérsz a légzésedhez, megtöröd a szokásaidat és így a reaktív viselkedés elkezdi elveszteni erejét és egyre nagyobb helyet kap a kreatív jelenlét.

A légzés figyelése a köldöknél sokat segíthet azoknak, akik nagyon a fejükben élnek. Segít kapcsolódni a hasukhoz és ahogy elkezdenek lenyugodni elkezdhetik figyelmüket a köldök mögé helyezni.
A figyelmet könnyebb hosszabb ideig fenntartani, ha a légzést az orrlyukaknál kezded el megfigyelni. Ez egy jó eszköz akkor is, ha nem szereted a légzést a hasadban érezni (mert fájdalmat érzel vagy nagyon felszínes a légzésed). Könnyedséget hoz az elmébe és segít bizalmat felépíteni, helyreállítani a képességünket, hogy kapcsolódni tudjunk. Kapcsolódni másokkal és önmagunkkal. A mély kapcsolódás a természetes állapotunk lenne és az a kihívás, hogy megengedjük, hogy ez a kapcsolódás létrejöjjön.

EZ EGY ÉLETEN ÁT TARTÓ UTAZÁS. A koncentráció fejlesztése segít nyugodtabbnak lennünk és teret enged az elménkbe. Ha nyitott érdeklődéssel figyeljük a pillanatot segít tisztábban rálátni, mit is tapasztalunk éppen, és segít meglátni a dolgok változó természetét. A meditációs gyakorlásunk során, a kreatív, éber jelenlét pedig segít utat engedni az átalakulásnak, a változásnak és hogy észrevegyük a lehetőségek végtelen tárházát.

#mindfulness #yogabalance #breathesmilelove

 

(forrás: Martine Batchelor, Michael Stone, Kondor Szilvia)